MKiŚ: badania wody z Odry wykazały obecność mikroorganizmów
12019/pixabay.com

MKiŚ: badania wody z Odry wykazały obecność mikroorganizmów

  • Dodał: Karolina Koźlak
  • Data publikacji: 19.08.2022, 09:30

W czwartek (18.08) minister klimatu i środowiska, Anna Moskwa, przekazała, że zgodnie z wynikami badań przeprowadzonych przez przedstawicieli Instytutu Rybactwa Śródlądowego, w próbkach wody z Odry wykryto obecność złotych alg. 

 

- Instytut Rybactwa Śródlądowego z Olsztyna po dodatkowych badaniach, znalazł w próbkach wody z Odry rzadkie mikroorganizmy, tak zwane złote algi. Ich zakwit może spowodować pojawienie się toksyn, zabijających organizmy wodne - ryby i małże. Nie są one szkodliwe dla człowieka. Odkrycie to zostało potwierdzone - przekazała Moskwa. 

 

- Prowadzimy badania w kierunku toksyn, wytwarzanych przez algi. Na pewno wiadomo, że nie są groźne dla człowieka, ale zabijają ryby i małże. Będziemy potwierdzać ich obecność w tych organizmach. Badamy też pierwotną przyczynę zakwitu alg, która może być różna. Sprawdzamy dokładnie okoliczności pojawienia się zakwitu. Na pewno mogły się do tego przyczynić uwarunkowania meteorologiczne, czyli susza i niski poziom wody - dodała minister.

 

Profesor Agnieszka Napiórkowska-Krzebietke z Zakładu Ichtiologii, Hydrobiologii i Ekologii Wód Instytutu Rybactwa Śródlądowego przekazała, że prawdopodobnie po raz pierwszy złote algi mogły się rozwinąć w polskiej rzece. 

 

- Organizmy te są morskie-słonolubne, ciepłolubne i produkują mieszaninę toksyn. Jest potwierdzone w zagranicznych źródłach, że toksyny te powodują śnięcie ryb - stwierdziła profesor.

 

- Nie określiliśmy jeszcze, jaka jest zawartość tych toksyn w śniętych rybach. Jeżeli ich stężenie w wodzie było bardzo duże, to mogła zajść nawet natychmiastowa reakcja powodująca śnięcie. Czas takich badań typowo jest rzędu kilku dni - dodała profesor. 

 

Pierwsze sygnały na temat niepokojącej sytuacji w Odrze pojawiły się pod koniec lipca. Wędkarze z okolic Wrocławia wyłowili wówczas z Odry około 8 ton śniętych ryb. Rozważano, że przyczyną śmierci tak dużej liczby organizmów wodnych mogą być przyducha, rtęć bądź wysokie zasolenie

Źródła: Ministerstwo Klimatu i Środowiska, PAP
Karolina Koźlak – Poinformowani.pl

Karolina Koźlak

Studentka kryminalistyki i nauk sądowych, inżynier zootechniki, copywriter i pasjonatka tanatologii.