Wykryto salmonellę w popularnym produkcie! Możliwe ryzyko zatrucia
- Data publikacji: 26.09.2024, 15:43
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie w sprawie partii żółtego sera „"Złoty Mazur”" w
plasterkach w opakowaniu po 150 gramów. Produkt został przetestowany i znaleziono niebezpieczne
bakterie salmonelli. Spożywanie produktu wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Producent zobowiązał się natychmiast podjąć kroki w celu wycofania wątpliwego
produktu z rynku. Obecnie prowadzone są kontrole działań producenta i postępowanie wyjaśniające.
Dokładne informacje o produkcie
Produkt, którego nie należy spożywać, to Ser Złoty Mazur 150 g o numerze partii 30.08/P6 16:59.
Termin przydatności do spożycia upływa 28 listopada 2024 r., kod kreskowy wyrobu to: 5900820008406,
zaś producentem jest Spółdzielnia Mleczarska „MLEKPOL” w Grajewie, ul. Elewatorska 13, 19-
203Grajewo, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE.
Objawy salmonellozy
Pierwsze objawy pojawiają się od 6 godzin do 3-7 dni po ekspozycji na czynnik zakaźny. Mogą
wystąpić takie symptomy jak: ból brzucha, podwyższona temperatura ciała, biegunka, odwodnienie,
nudności i wymioty.
Jeśli po spożyciu powyższego produktu wystąpią wymienione objawy, należy natychmiast
skonsultować się z lekarzem.