Wielka Brytania: niedobór CO2 spowalnia ubój świń
Alexas_Fotos/Pixabay

Wielka Brytania: niedobór CO2 spowalnia ubój świń

  • Dodał: Karolina Koźlak
  • Data publikacji: 22.09.2021, 09:40

W środę (22.09) media poinformowały, iż przedstawiciele Brytyjskiego Stowarzyszenia Producentów Mięsa ogłosili, że nie tylko zbyt mała liczba pracowników w rzeźniach, ale i niedobór dwutlenku węgla spowalnia ubój świń. 

 

Niedobór CO2 prowadzi do gromadzenia się nadmiernej liczby zwierząt na fermach trzody chlewnej i do zaległości w rzeźniach. Dwutlenek węgla służy przede wszystkim do ogłuszania zwierząt przez ubojem, a także do uszczelniania opakowań próżniowych. 

 

Według przedstawicieli stowarzyszenia w niektórych rzeźniach zapasy dwutlenku węgla mogą się skończyć w ciągu maksymalnie 14 dni. Wówczas nie będą już akceptowane nowe dostawy zwierząt i konieczne będzie zamknięcie linii produkcyjnych, co doprowadzi do dalszego wzrostu pogłowia trzody chlewnej na fermach, w których przebywa i tak za dużo zwierząt. 

 

Według przedstawicieli stowarzyszenia przyczyną niedoboru CO2 jest to, że ze względu na rosnące ceny gazu ziemnego kilka europejskich zakładów chemicznych wstrzymało produkcję nawozów, przy których wytwarzaniu produktem ubocznym jest dwutlenek węgla. Przedstawiciele amerykańskiej firmy CF-Industries zamknęli 2 fabryki nawozów w północnej Anglii z powodu wzrostu cen. 

Źródło: Farmer
Karolina Koźlak – Poinformowani.pl

Karolina Koźlak

Studentka kryminalistyki i nauk sądowych, inżynier zootechniki, copywriter i pasjonatka tanatologii.