Chiny: sprzedawca żywności dodawał narkotyki do potraw
Pixabay

Chiny: sprzedawca żywności dodawał narkotyki do potraw

  • Dodał: Karol Truszkowski
  • Data publikacji: 13.09.2021, 14:29

Z powodu kryzysu wywołanego pandemią COVID-19 mężczyzna, znany jako Li, dodawał do potraw podawanych w barze uzależniającą substancję. Chciał w ten sposób rozkręcić swój interes.

 

Sprzedawca posiadał własne stoisko z jedzeniem w mieście Lianyungang. Aby rozwinąć biznes w dobie kryzysu, postanowił dodawać do swoich produktów opium z maku lekarskiego. Służby zostały powiadomione o tym procederze w zeszłym miesiącu przez anonimowego informatora, który był stałym klientem. Funkcjonariuszy zawiadomił po tym, jak dowiedział się o tym, że restauratorzy dodają nielegalne substancje do dań. Przeprowadzone zostały badania laboratoryjne, które wykazały obecność m.in. narkotyny oraz papaweryny. Następnie doszło do przeszukania stoiska, na którym znaleziono pojemnik z olejem chili zmieszanym z opium.

 

Policjant Zhang Kaoshan przekazał, że dzięki temu jedzenie miało być smaczniejsze. Dodał, że makaron był bardzo dobry, ale uzależniał, co stanowiło zagrożenie dla zdrowia spożywających. Li przyznał się do winy. Powiedział, że chciał ratować interes, a dodawanie substancji przyczyniło się do wzrostu sprzedaży o 30%.

 

W 2020 roku odnotowano 155 przypadków mieszania potraw z opium.

Źródło: online-mafia.pl
Karol Truszkowski – Poinformowani.pl

Karol Truszkowski

Miłośnik geografii, historii XX wieku, ciężkiej muzyki i japońskiej popkultury. Absolwent Wydziału Geografii i Studiów Regionalnych Uniwersytetu Warszawskiego.