FAO: światowa produkcja mięsa wzrośnie, a handel zwolni
Free-Photos/Pixabay

FAO: światowa produkcja mięsa wzrośnie, a handel zwolni

  • Dodał: Karolina Koźlak
  • Data publikacji: 05.07.2021, 09:30

Zgodnie z najnowszą prognozą Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oczekuje się, że światowa produkcja mięsa wzrośnie w 2021 roku o 2,2%, czyli o 346 mln ton. 

 

Według ekspertów Chiny, Brazylia, Wietnam, Stany Zjednoczone oraz Unia Europejska będą głównymi regionami, w których produkcja wzrośnie. Natomiast oczekuje się, że produkcja spadnie w Argentynie, Australii i na Filipinach. 

 

Światowa produkcja wieprzowiny zgodnie z prognozami ma wzrosnąć o 4,2%, czyli o 114 mln ton, dzięki producentom z Chin. Jednakowoż liczba ta jest wciąż o 5% mniejsza niż w 2017 roku z powodu ognisk afrykańskiego pomoru świń, które odnotowano niemal we wszystkich państwach azjatyckich. Światowa produkcja mięsa wołowego ma wzrosnąć o 1,2%, czyli do 72 mln ton. Oczekuje się wzrostu w Chinach, Brazylii i Stanach Zjednoczonych. Eksperci szacują, że światowa produkcja jagnięciny wzrośnie o około 1%, czyli o 16 mln ton, za co odpowiedzialni będą głównie producenci z Chin. 

 

Mimo oczekiwanego wzrostu produkcji, handel ma spaść o 0,6%, czyli o 12,8 mln ton. Import wieprzowiny z Chin ma spaść o 8%. Według prognoz spadek importu mięsa wieprzowego zaobserwuje się również w Wietnamie, Kanadzie oraz Wielkiej Brytanii. Natomiast biorąc pod uwagę baraninę, jej sprzedaż spadnie o około 0,8%. Ograniczenia dostaw w Nowej Zelandii i Wielkiej Brytanii spowodują spadek importu baraniny na Bliskim Wschodzie, w Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej. 

Źródła: Świat Rolnika, meatinfo
Karolina Koźlak – Poinformowani.pl

Karolina Koźlak

Studentka kryminalistyki i nauk sądowych, inżynier zootechniki, copywriter i pasjonatka tanatologii.