Bawaria: stwierdzono obecność gruźlicy bydlęcej

Bawaria: stwierdzono obecność gruźlicy bydlęcej

  • Dodał: Karolina Koźlak
  • Data publikacji: 10.05.2021, 13:40

W Bawarii (Niemcy) w powiecie Weilheim-Schongau stwierdzono obecność gruźlicy bydlęcej u jednego ze stad bydła oraz u 3 osób mieszkających w pobliżu gospodarstwa. 

 

Obecność bakterii Mycobacterium bovis stwierdzono na podstawie badań poubojowych. Pracownicy gabinetu weterynaryjnego, odpowiedzialni za badania, po otrzymaniu wyników zamknęli gospodarstwo oraz stwierdzili chorobę u pozostałych zwierząt. Następnie poddano eutanazji 70 sztuk bydła, ponieważ choroba jest zwalczana z urzędu. Eliminacja zakażonych osobników jest początkiem procesu likwidacji ogniska chorobowego. Ważne w likwidacji są również dezynfekcja środkami prątkobójczymi oraz utrzymywanie higieny w stadzie.

 

Rodzice uczniów oraz nauczyciele pobliskiej szkoły zostali poinformowani o ryzyku zakażenia gruźlicą bydlęcą. Dotychczas zakażenie stwierdzono u jednego z uczniów oraz u dwóch członków jego rodziny. 

 

Stada bydła w Niemczech od 1997 roku są uważane za wolne od gruźlicy, jednakowoż zdarzają się pojedyncze przypadki wspomnianej choroby. Mycobacterium bovis jest zazwyczaj przenoszona na ludzi poprzez zainfekowane mleko, jednak bakteria może również rozprzestrzeniać się drogą powietrzną. W przypadku bydła objawy choroby są różne w zależności od jej zaawansowania. Przykładowymi objawami mogą być między innymi: spadek masy ciała, zmiany wysłuchowe płuc, guzki podskórne, osłabienie, okresowe podniesie temperatury ciała oraz powiększenie węzłów chłonnych. 

 

Natomiast Polska jest uważana za wolną od gruźlicy bydlęcej od 2009 roku. Zgodnie z przepisami, w kraju, który jest uznawany za wolny od tej choroby, nie może ona dotknąć więcej niż 0,1% stad w danym państwie w ciągu 6 lat. Państwami, które nie są wolne od gruźlicy bydlęcej, są między innymi: Hiszpania, Portugalia, Irlandia i Wielka Brytania. 

 

Do zakażenia Mycobacterium bovis może dojść także u kotów, świń, kóz, małpokształtnych, koni, psów i owiec.

Źródła: Holstein, Świat Rolnika
Karolina Koźlak – Poinformowani.pl

Karolina Koźlak

Studentka kryminalistyki i nauk sądowych, inżynier zootechniki, copywriter i pasjonatka tanatologii.