Hiszpania: rozbito gang przemytników najdroższej przyprawy na świecie
Contando Estrelas/Flickr

Hiszpania: rozbito gang przemytników najdroższej przyprawy na świecie

  • Dodał: Korneliusz Komorowski
  • Data publikacji: 07.05.2021, 17:17

W Hiszpanii rozbito gang, który sprowadzał z Iranu szafran, a następnie po modyfikacji sprzedawał go jako cenioną hiszpańską odmianę z La Manchy. Aresztowano 17 osób oraz zabezpieczono pół tony przyprawy.

 

Aresztowania są wynikiem dwuletniego śledztwa, które rozpoczęło się, gdy zauważono, że firmy w mieście Ciudad Real (180 km na południe od Madrytu) oraz w jego obrzeżach, sprowadzają duże ilości irańskiego szafranu. W Hiszpanii przyprawa ta była przetwarzana, barwiona i oznaczana jako szafran z La Manchy.

 

- Szafran w większości zmieszany był z resztkami kwiatów, które nie powinny być sprzedawane jako szafran, aby zwiększyć ilość produktu. Barwniki, których nie wolno stosować w żywności ani w Unii Europejskiej, ani w Stanach Zjednoczonych, również były używane do barwienia gotowego produktu – podały policja krajowa oraz formacja Guardia Civil we wspólnym oświadczeniu.

 

Policja dodała, że takie oszustwa nie tylko okazały się niezwykle opłacalne, ale także spowodowały ogromne szkody gospodarcze dla hiszpańskiego przemysłu szafranowego, ponieważ nie był on w stanie konkurować z cenami, za które badane firmy sprzedawały swoje produkty.

 

Z pomocą Europolu, hiszpańska policja zbadała ponad 200 rachunków bankowych w UE i Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Odkryto również, że gang zakupił 35 nieruchomości w Hiszpanii.

 

Obławy policyjne na fabryki, biura i domy w Ciudad Real i Albacete doprowadziły do konfiskaty sześciu luksusowych pojazdów, furgonetki, biżuterii oraz pół tony szafranowych pręcików.

 

Policja poinformowała, że aresztowano 17 osób, a wobec kolejnych 13 wszczęto dochodzenia w związku z podejrzeniami o oszustwa podatkowe, pranie brudnych pieniędzy, przemyt, a także członkostwo w organizacji przestępczej.

 

Szafran to najdroższa przyprawa na świecie. Kosztuje ponad 5000 funtów za kilogram. Nadaje paelli, hiszpańskiej potrawie, charakterystyczny żółty odcień.

Źródło; The Guardian