Rada UE wpisała larwy mącznika do katalogu produktów „nowej żywności”
Mark Leppin/Flickr

Rada UE wpisała larwy mącznika do katalogu produktów „nowej żywności”

  • Dodał: Karolina Koźlak
  • Data publikacji: 05.05.2021, 07:30

We wtorek (4.05) Rada Unii Europejskiej podjęła decyzję o wpisaniu larw chrząszcza mącznika młynarka do katalogu produktów nowej żywności. 

 

Termin nowa żywność oznacza produkty, które nie były stosowane na szeroką skalę w Unii Europejskiej w celach konsumpcyjnych przez ludzi przed dniem 15 maja 1997 roku. Na liście znajdują się już między innymi nasiona bazylii pospolitej, olej z mikroalg oraz laktoferyna bydlęca.

 

Decyzja jest konsekwencją oceny przeprowadzonej przez Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), który uznał w styczniu 2021 roku, iż larwy są bogatym źródłem białka, błonnika oraz tłuszczu. Przedstawiciele EFSA uznali, że są one zrównoważonym źródłem pożywienia o niskiej emisji dwutlenku węgla

 

Suszone chrząszcze w stadium larwalnym mogą być wkrótce dostępne w sklepach w całości bądź w formie sproszkowanej, jako składnik makaronu, kotletów ekologicznych lub ciast. Należy wspomnieć, że u osób uczulonych na krewetki oraz roztocza, mącznik może wywołać reakcję alergiczną. 

 

Mącznik młynarek jest chrząszczem z rodziny czarnuchowatych. Larwa osiąga 30 mm długości. Jest dość popularnym pożywieniem w Bangkoku.

Źródło: Farmer
Karolina Koźlak – Poinformowani.pl

Karolina Koźlak

Studentka kryminalistyki i nauk sądowych, inżynier zootechniki, copywriter i pasjonatka tanatologii.