Polska: najniższe pogłowie trzody chlewnej od 70 lat
neadarin/Pixabay

Polska: najniższe pogłowie trzody chlewnej od 70 lat

  • Dodał: Karolina Koźlak
  • Data publikacji: 22.04.2021, 12:45

Pogłowie trzody chlewnej w Polsce na początku kwietnia 2021 roku wynosiło 10,2 mln sztuk, co stanowi o 9,4% mniej niż w styczniu 2021 roku i o 11,4% niż w czerwcu 2020 roku. Przedstawiciele firmy Gobarto podkreślają, że pogłowie spadło do najniższego poziomu od lat 50. XX wieku. 

 

Ostatni tak duży spadek pogłowia trzody chlewnej miał miejsce 6 lat temu, jednak liczba zwierząt nie była aż tak niska. Pogłowie aktualnie jest o połowę niższe od rekordowego notowania w latach 70. XX wieku. 

 

Według danych Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa z 7 kwietnia, w Polsce było zarejestrowanych 80788 stad trzody chlewnej. Liczba stad zmniejszyła się od początku 2021 roku o 22%, czyli o 23 tys. W pierwszym tygodniu kwietnia ubyło około 200 stad. Według Gobarto spadek spowodowany jest rekordowo niską ceną skupu mięsa wieprzowego w tym roku oraz występowaniem afrykańskiego pomoru świń. Należy jednak zauważyć, że mimo zwiększenia ceny skupu wieprzowiny w marcu 2021 roku, nie zahamowało to trendu likwidacji stad. Ceny skupu mięsa rosną, ale nie pokrywają one równoległego wzrostu kosztów produkcji. Znacząco podrożały między innymi warchlaki. Wielu producentów tuczników w obliczu wysokich cen warchlaków zdecydowało, że nie rozpocznie kolejnego cyklu produkcyjnego. Skala rezygnacji w przypadku mniejszych hodowli była większa niż w przypadku dużych. Najwięcej ubyło stad liczących od 1 do 5 osobników. Liczba gospodarstw utrzymujących od 1 do 10 sztuk trzody chlewnej stanowi 33% wszystkich stad i odpowiada za 1,2% krajowej produkcji trzody. 

 

Zwiększa się natomiast koncentracja produkcji trzody. Obecnie statystycznie rzecz ujmując, stado liczy 124 zwierzęta, zaś 5 lat temu ta wartość wynosiła 48.

Źródło: Agropolska, Farmer
Karolina Koźlak – Poinformowani.pl

Karolina Koźlak

Interesuję się kryminologią, kryminalistyką, tanatologią, medycyną oraz wszystkim co jest związane ze zwierzętami. Na co dzień jestem studentką zootechniki, twórcą artykułów i copywriterem.