Bułgaria: polskie mięso drobiowe skażone Salmonellą
WikiImages/Pixabay

Bułgaria: polskie mięso drobiowe skażone Salmonellą

  • Dodał: Karolina Koźlak
  • Data publikacji: 09.04.2021, 12:00

Bułgarska Agencja do spraw Bezpieczeństwa Żywności zarządziła utylizację 9,9 ton polskiego mięsa drobiowego z powodu wykrycia obecności bakterii z rodzaju Salmonella.

 

Skażenie obejmowało partię kurzych udek, których nie dopuszczono na krajowy rynek. Badanie partii przeprowadzono po nasileniu kontroli dostaw polskiego drobiu, w których w ostatnich latach często wykrywano skażenie Salmonellą. O sprawie strona bułgarska poinformowała unijny System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach oraz polskie władze.

 

Podobny incydent miał miejsce w maju 2020 roku, gdy skażenie obejmowało prawie 20 ton mięsa drobiowego. 

 

Spożycie mięsa skażonego pałeczkami Salmonelli może powodować nieżyt żołądkowo-jelitowy, który objawia się między innymi stanem podgorączkowym lub gorączką, biegunką oraz nudnościami. U osób z obniżoną odpornością może wywołać zakażenie ogólnoustrojowe. Zakażenie może także przebiegać bezobjawowo. 

Źródło: Agropolska

 

 

Karolina Koźlak – Poinformowani.pl

Karolina Koźlak

Studentka kryminalistyki i nauk sądowych, inżynier zootechniki, copywriter i pasjonatka tanatologii.