GIS alarmuje: w produkcie sznycle z fileta z kurczaka wykryto salmonellę
- Dodał: Katarzyna Maciejowska
- Data publikacji: 05.03.2021, 13:27
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem jednej partii produktu sznycel z fileta z kurczaka. Rozpoczęto procedurę wycofania produktu z rynku.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G
Numer partii: 2272003053
Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021
Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn
fot: GIS
Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki mogą prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
źródło: GIS
Katarzyna Maciejowska
Kulturoznawczyni i medioznawca z wykształcenia, ilustratorka z zamiłowania. Nie lubię radykalizmu i braku obiektywizmu. Wielbicielka psów, roślin, muzyki elektronicznej i pierogów ruskich.