GIS alarmuje: w produkcie sznycle z fileta z kurczaka wykryto salmonellę
fot. GIS

GIS alarmuje: w produkcie sznycle z fileta z kurczaka wykryto salmonellę

  • Dodał: Katarzyna Maciejowska
  • Data publikacji: 05.03.2021, 13:27

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem jednej partii produktu sznycel z fileta z kurczaka. Rozpoczęto procedurę wycofania produktu z rynku.  

 

Szczegóły dotyczące produktów: 

 

Nazwa produktu: Sznycel z fileta z piersi kurczaka 300G 

Numer partii: 2272003053 

Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021 

Producent: Animex Kutno Sp. z o.o. Oddział K 2 w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno 

Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn 

 

fot: GIS

 

Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki mogą prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy. 

 

źródło: GIS 
Katarzyna Maciejowska – Poinformowani.pl

Katarzyna Maciejowska

Kulturoznawczyni i medioznawca z wykształcenia, ilustratorka z zamiłowania. Nie lubię radykalizmu i braku obiektywizmu. Wielbicielka psów, roślin, muzyki elektronicznej i pierogów ruskich.