Roślinne „mięso" z Beyond Meat pojawi się w menu restauracji McDonald's
Michael Rivera/Wikimedia

Roślinne „mięso" z Beyond Meat pojawi się w menu restauracji McDonald's

  • Data publikacji: 01.03.2021, 20:30

Restauracja McDonald’s podpisała umowę z firmą Beyond Meat, znaną z produkcji roślinnych substytutów mięsa. W ramach współpracy, w sieci fast food pojawią się wegańskie burgery.

 

Pierwsze wieści dotyczące testów sieci McDonald's nad roślinnym burgerem pojawiły się w mediach pod koniec 2020 roku. Danie ma się nazywać McPlant i ma być odwzorowaniem tradycyjnej kanapki z kotletem wołowym.

 

„Mięso" roślinne firmy Beyond Meat produkowane jest z białka groszku, ekstraktu z żółtego groszku, fasoli mung, białka ryżowego z dodatkiem oleju rzepakowego i kokosowego. Kotlety potrafią być nawet „krwiste” - za sprawą soku z buraka i soku z granatu.

 

Słynna sieć fast foodowa postanowiła wejść we współpracę z firmą Beyond Meat i opracować przepis na wegańskiego burgera. Jak donosi CNN, obie firmy podpisały umowę na trzy lata, w ramach której Beyond Meat zobowiązuje się do dostawy roślinnych zamienników mięsa dla amerykańskiej restauracji.

 

McDonald’s dzięki tej współpracy planuje również wprowadzenie innych dań zawierających roślinne substytuty mięsa drobiowego oraz wieprzowego.

 

Na ten moment data wprowadzenia pierwszych wegańskich potraw do amerykańskich restauracji jeszcze nie jest znana. Natomiast wiadomo, że Beyond Meat będzie dostarczać roślinne zamienniki mięsa także dla innych sieci fast foodowych: KFC, Pizza Hut oraz Taco Bell.

Źródło: cnn.com