Wielka Brytania: polskie mięso z salmonellą powoduje masowe zatrucia
pexels

Wielka Brytania: polskie mięso z salmonellą powoduje masowe zatrucia

  • Dodał: Katarzyna Maciejowska
  • Data publikacji: 22.02.2021, 23:15

W Wielkiej Brytanii notuje się coraz więcej zachorowań spowodowanych salmonellą. Co najmniej jedna osoba zmarła, a ponad 200 dzieci zatruło się panierowanymi produktami z kurczaka. Skażony drób pochodzi z polskich gospodarstw. 

 

Od 2020 roku odnotowano 480 przypadków zatrucia pokarmowego pałeczką Salmonella enteritidis, z czego 44% dotyczyło dzieci do 16. roku życia. Nuggetsy oraz inne panierowane produkty z kurczaka można było kupić w najpopularniejszych sklepach angielskich, takich jak Lidl, Aldi czy Sainsbury's 

 

Brytyjska agencja ds. bezpieczeństwa żywności FSA wydała ostrzeżenie, by nie spożywać dwóch produktów z kurczaka, wyprodukowanych przez firmę SFC. FSA potwierdziło, że mięso skażone salmonellą pochodzi z Polski i próbuje zidentyfikować polskie gospodarstwo lub gospodarstwa odpowiedzialne za jego dostawę. 

 

Dane z Public Health England pokazują, że ponad jedna trzecia przypadków zachorowań była tak poważna, że konieczne było leczenie szpitalne. 

 

źródło: The Guardian
Katarzyna Maciejowska – Poinformowani.pl

Katarzyna Maciejowska

Kulturoznawczyni i medioznawca z wykształcenia, ilustratorka z zamiłowania. Nie lubię radykalizmu i braku obiektywizmu. Wielbicielka psów, roślin, muzyki elektronicznej i pierogów ruskich.