Wielka Brytania: polskie mięso z salmonellą powoduje masowe zatrucia
- Dodał: Katarzyna Maciejowska
- Data publikacji: 22.02.2021, 23:15
W Wielkiej Brytanii notuje się coraz więcej zachorowań spowodowanych salmonellą. Co najmniej jedna osoba zmarła, a ponad 200 dzieci zatruło się panierowanymi produktami z kurczaka. Skażony drób pochodzi z polskich gospodarstw.
Od 2020 roku odnotowano 480 przypadków zatrucia pokarmowego pałeczką Salmonella enteritidis, z czego 44% dotyczyło dzieci do 16. roku życia. Nuggetsy oraz inne panierowane produkty z kurczaka można było kupić w najpopularniejszych sklepach angielskich, takich jak Lidl, Aldi czy Sainsbury's.
Brytyjska agencja ds. bezpieczeństwa żywności FSA wydała ostrzeżenie, by nie spożywać dwóch produktów z kurczaka, wyprodukowanych przez firmę SFC. FSA potwierdziło, że mięso skażone salmonellą pochodzi z Polski i próbuje zidentyfikować polskie gospodarstwo lub gospodarstwa odpowiedzialne za jego dostawę.
Dane z Public Health England pokazują, że ponad jedna trzecia przypadków zachorowań była tak poważna, że konieczne było leczenie szpitalne.
źródło: The Guardian
Katarzyna Maciejowska
Kulturoznawczyni i medioznawca z wykształcenia, ilustratorka z zamiłowania. Nie lubię radykalizmu i braku obiektywizmu. Wielbicielka psów, roślin, muzyki elektronicznej i pierogów ruskich.