Włochy: otwarte restauracje zarobiły 7 mln euro
- Data publikacji: 07.02.2021, 17:00
Miniony weekend okazał się rajem dla rzymskich restauratorów. Klienci po tygodniach oczekiwań mogli usiąść przy stoliku i zjeść swoje ulubione dania. Federacja branży gastronomicznej oszacowała wpływy w wysokości 7 milionów euro.
Dzisiaj został wydany komunikat, który poinformował, że rzymski sektor restauracyjny osiągnął rezultaty powyżej wszelkich oczekiwań. W sobotę restauracje serwowały posiłki przy stolikach do godziny 18.00. Pierwszy raz od wybuchu pandemii COVID-19. Wszystko dzięki złagodzeniu restrykcji, które miało miejsce 1 lutego.
Branża zachęcona wynikami restauratorów ma nadzieję na przedłużenie godziny otwarcia lokali do 22.00. Federacja uważa, że aby uniknąć tłumów, należy zacieśnić współpracę między siłami porządkowymi a właścicielami lokali gastronomicznych.
6 lutego (w sobotę) kolejki ustawiały się nie tylko do restauracji w Rzymie, ale też w nadmorskich miejscowościach.